Brandfælder – Danske boliger har i gennemsnit mere end fire ulovlige el-installationer, viser tal fra Sikkerhedsstyrelsen.

Danskernes hjem er fyldt med brandfælder, viser nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen. (Billede: Finn Frandsen / Polfoto)

Hjemmelavede stik-kontakter, overbelastede ledninger eller løse forbindelser er ofte årsagen.

Politiet undersøger brandfælder efter dødsbrand

Mandag eftermiddag i denne uge fik Midt- og Vestsjællands Politi en melding om udsivende røg fra et åbentstående vindue i en villa i Klippinge på Stevns.
Da brandvæsnet kom frem, fandt de en livløs 37-årig mand på første sal.
Han blev straks reddet ud og bragt til skadestuen, hvor lægerne erklærede ham for afgået ved døden som følge af branden.
I villaens stueplan var der åben ild, som brandvæsnet hurtigt fik slukket.
Resten af huset var røg- og sodskadet.
Ved en foreløbig undersøgelse af årsagen til branden viste det sig, at branden var opstået i et kontor med pc-udstyr i villaens stueetage.
»Vores teknikere er ved at undersøge sagen, så det er for tidligt at konkludere noget, men det kan være opstået som følge af nogle forkerte eller hjemmegjorte el-installationer,« siger Martin Bjerregaard, der er kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi til metroxpress.Danskernes hjem er fyldt med brandfælder.

Ud af 60.048 el-eftersyn i danske boliger fra første maj 2012 til første maj 2013 blev der i alt fundet 251.203 ulovlige el-installationer, viser nye tal fra Sikkerhedsstyrelsen.

Det svarer i gennemsnit til 4,2 fejl per bolig.

»Konsekvensen er i værste fald, at der på kort sigt kan opstå brand- eller livsfare, og der kan også være risko for at få elektrisk stød,« siger Mads Risgaard Knudsen, der er teknisk konsulent hos installatørernes organisation, Tekniq.

Han forklarer, at det ofte er ulovlige gør-det-selv-installationer, der er problemet.

Det kan for eksempel være danskere, der selv har lavet nye stikkontakter, lampe-udtræk eller el-installationer til køkkenet.

»Den uautoriserede del fylder alt for meget. Materialerne er nemt tilgængeligt i byggemarkeder, så derfor er der mange, der selv laver installationer,« siger Mads Risgaard Knudsen.
Hver måned bliver der fundet 920 såkaldte K3′ere, som er den alvorligste kategori af fejl, der kan forårsage brand inden for kort tid. Ifølge Tekniq opstår der omkring 700 elbrande årligt.

»Det er godt, at de her fejl bliver fundet, så forbrugerne bliver gjort opmærksomme på problemerne. Vi opfordrer folk til at tage det meget alvorligt,« siger Mette Cramon, der er kommunikationskonsulent i Sikkerhedsstyrelsen.

Læs mere om el tjek.